Na prípravu bylinkového octu, použite jablčný, vínový, alebo ryžový ocot. Tieto druhy sú v porovnaní s klasickým liehovým octom, omnoho jemnejšie. Poslednú spomínanú možnosť, teda ryžový ocot, by sme mohli označiť za trošku zbytočnú. Nie je o nič chutnejší, či jemnejší ako prvé dva spomínané a navyše je omnoho drahší. Za 150 ml fľaštičku zaplatíte minimálne dve eurá, a to hovoríme o tej najlacnejšej triede. Jablčný a vínny sú taktiež o trošku drahšie, nie sú to však žiadne závratné sumy.

sirup
 
Budete potrebovať sklenenú fľašu, ktorú môžeme zatvoriť. Vhodné sú korkové zátky, pretože celá zmes môže do istej miery dýchať, čo je pri octe dosť podstatné. Fľašu naplňte ingredienciami podľa toho, akú arómu a chuť, má mať váš výsledný produkt. Bylinky používame zásadne v čerstvom stave. Obsahujú totiž éterické oleje, ktoré zodpovedajú za ich vôňu. Ak by sme použili sušené, výsledok by nebol to pravé orechové. pred naložením do fľaše ich poriadne opláchnite pod vlažnou vodou a nechajte trochu obschnúť. Ak sa rozhodnete nakladať korenie, používajte iba celé. To mleté by nám vytvorilo nevzhľadné a tiež nie veľmi chutné zhluky. V prípade chilli papričiek, môžete použiť čerstvé, sušené, alebo drvené. Výsledná chuť bude veľmi podobná. Nech už zvolíte akékoľvek kombinácie bylín a korenín, lístok bobkového listu nezaškodí nikde. Chuť jednotlivých surovín mierne zvýrazní. Na koniec všetko zalejeme octom až po vrch fľaše a tú uzavrieme. Ocot nechajte takto dostáť minimálne mesiac, čím dlhšie postojí, tým silnejšiu arómu dosiahnete.
 
rukola

Bylinky ktoré sa do octu hodia najviac:

  • Palina pravá (estragón)
  • Materina dúška
  • Dúška tymianová
  • Rozmarín
  • Oregano
  • koriander

 
Korenia:

  • čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list
  • chilli- červené papričky majú v octe príjemnejšiu chuť

 
Ovocie a orechy:

  • jablká
  • hrozno – použiť môžete aj sušené hrozienka
  • slivky
  • vlašské orechy.